Благодарим, будители!

Учители от прогресивните училища за своето призвание:

Какво е да си учител?

– предизивикателство, отговорност, търпение, безкрайна любов…
– Учителят… действие е това. Активност. Движение…
призвание. Отговорност. Чистота. Откровеност. Нужда. Желание. Страст… Умора. Карма. Съдба.
– дар от природата, който само щастливци притежават.
– отговорност, защото той е много важна част от живота на тези малки хора и той е отговорен да даде на децата нужните познания и механизми, за да могат те да живеят и да се развиват като добри хора…
– това осмисля в голяма степен съществуването ми смятам, че общуването ми с децата и времето прекарано с тях прави всеки мой ден щастлив ден;
– имам възможност да се уча всеки ден и по този начин развивам себе;
– вярвам, че децата са по-доброто бъдеще и съм щастлива, че мога да допринеса за това, работейки с тях;
– децата са най-искрените хора и съм щастлива, че мога да получавам всеки ден обективна обратна връзка за сeбе си от тях;
– децата ме правят да бъда по-добър човек…
– да имаш безусловна вяра в детето, че то може и иска да учи…да го обичаш…да го мотивираш да бъде по-добро и да търси най-доброто за себе си…да бъдеш последователен и верен на принципите си…да не спираш да търсиш ново знание…да познаваш слабите си страни и да търсиш начини те да работят за теб.
– да си духовит, с чувство за хумор…да виждаш разликата в онова, което си преподал и онова, което детето е научило…да търсиш промяната…да бъдеш промяната.
– приключение с много премеждия, придружено със смях и сълзи (от смях) едновременно. Ежедневно предизвикателство, което води до среднощни размишления за това какво се случи, как се случи, как можеше да се случи по-добре и дали се случи по най-добрия за децата начин. Да си учител е отговорност и привилегия. И щастие.

Защо съм учител?

– защото всяка сутрин влизам у дома…
– отговорът е СЪДБА и аз съм й безкрайно БЛАГОДАРЕН! Живот с мисия да показваш различни видове „светлина“ на учениците и те сами, и уверено да поемат към нея. Чисти и по-добри. И всичко това със силата на най-силната магия – ЛЮБОВТА!
– защото обичам децата )
– за да съпреживявам отново онова свещено чувство с децата: когато порастват в един миг пред очите ми; когато се радват; когато успея да ги подкрепя да си повярват, ако са загубили смелост; и още много, много съкровени уроци, на които се учим взаимно с тези малки ГОЛЕМИ хора всеки ден .
– защото виждам в очите на децата спокойствието и свобота, с която те се чувстват добре
– защото работата с децата ме вдъхновява. Вярвам, че те имат силата да направят света по-добро място и се опитвам да ги подкрепям по този техен път.
– за да чувствам, че давам. Учител съм, защото виждам смисъл в това да вървя заедно с децата по пътя на Знанието и Доброто.
– моят път като учител започна случайно, не бях го търсила… Мислех, че е за малко, а сега знам, че това е Животът. От дете живея с идеята, че искам да направя светът по- добър. Има хиляди начини да го направя, но през работата си с децата чувствам, че мога да развивам чувствата, умовете, душите им… За мен това е богатство…

Вашият коментар