Откъде идва надеждата?

„Кой говори? по Дарик радио с Пролет Велкова

Явор Джонев:

Откъде идва надеждата? От децата! Всяко общество се преражда чрез децата си. От младите смейства, които осъзнават, че техните деца не бива да се образоват по начина, по който са били образовани те. Могат да не знаят точно как да го направят, но поне осъзнават, че това не бива да се случва.

Когато вземеш тези чисти души. Всеки човек се ражда чиста душа. (Макар и да няма избор къде се е родил, в каква ситуация – като старт на живота. След това започва да има все повече и повече избори.) Ако погледнем развитието на обществото като процес на смяна на поколенията, в това е надеждата!

Има вече достатъчно много млади семейства, които искат друго образование за децата си. Не само като начин, а като други крайни резултати от образованието и други ценности. Те се обединяват в учещи се общности, които да изградят добрите училища за децата си. Общности, които включват родителите, разпознавайки общи ценности, децата като основен извор на енергия и творчество (ние всички се движим от тяхната енергия), учителите като основни творци на образователния процес, заедно с децата – учейки се заедно с тях. Ето ви едно мини учещо общество. Това е силата на прогресивните училища. На прогресивното живеене. Ето надеждата!

За щастие тези процеси съществуват на много други места вече в България. Те тепърва ще се свързват, ще си помагат, тепърва ще се усилват взаимно.

Когато научим децата, създадем им друга обществена култура, ще се промени и обществото.

Затова съм оптимист!

––––––––––-

Учатстници (времеви маркер):
Леона Сланова – експерт по иновации (00:06:30)
Пепи Димитрова – ПР експерт (00:18:00)
Любо Георгиев – създател визия за София (00:33:00)
Явор Джонев – от диалог за бъдещето (00:43:00)

https://darik.bg/kakvi-deistvia-sa-nuzni-za-po-dobro-badeste.html?fbclid=IwAR2geoyIA2_hhVkBdBElfBJ8GrQtRypRkcGPYgG2-EczjjyEfsHF1rRZnnA#parent=show

Вашият коментар